ПАВЛИНА ФИЛИПОВА ФЕН КЛУБ

 
ПАВЛИНА ФИЛИПОВА ФЕН КЛУБ

Павлина Филипова
Публикации
Връзки
Фото Галерия
Новини
Календар на състезанията
Клуб по биатлон "Ком - Берковица"

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          Павлина Филипова 18:32
« Обратно
Вземи в gLOG
Павлина Филипова - 24 години състезателна кариера
Павлина Филипова избра родна Берковица, за да каже официално сбогом на състезателната си кариера след 24 години, преминали по белите писти.
Тя започва състезателната си кариера като бегачка, където постига много високи успехи. Но идва превратният момент в нейната кариера. Баща и умира внезапно от инфаркт 7 дни преди абитуриентския и бал. На другия ден разбира,че са я изключили от националния отбор като безпеспективна едва на седемнадесет години.
В Берковица обаче Павлина намира своята добра фея в лицето на Зорка Кръстева, която финансира нейната самостоятелна подготовка под ръководството на треньора Жори Ганчев. За 6 месеца Павлина става най-добрата българска бегачка. Следващия сезон става 11-та на Световното първенство за девойки - най-добрият резултат след този на Иван Лебанов.
Година по-късно, през октомври 1996 г., Българска федерация по биатлон прави предложение на Павлина да премине в биатлона.
Берковчанката приема и от там започва нейната звездна кариера. Състезателната й дейност преминава първо в клуб „Бояна”, а по-късно в „Левски”, където е и до днес. Нашето момиче бързо свиква с пушката и 5 месеца след влизането си в биатлона става 8 на Европейското Първенство в Австрия. 10 месеца по-късно тя става един от лидерите в отбора и се квалифицира за Зимните Олимпийски Игри в Нагано 98 година, след като става 6 на Световната купа в Италия на спринта.
В Нагано Павлина прави своя дебют в олимпийски игри. Още на първия старт тя остава на косъм от бронзовия медал, само на 2 десети от секундата след третата сътезателка и само един сгрешен патрон от 20 и с най-невероятните ски подготвени от личния и треньор Георги Ганчев. Всички помним това състезание – цяла Берковица седеше денонощно пред телевизионния екран и плачеше и се радваше с нашето момиче. На тези игри Павлина успя да обедини цяла Берковица и стана един от живите символи на нашия град. Благодарим ти, Павлина, за радостта и гордостта, с която ни изпълни тогава.

През 2000 г. се качва за пръв път на подиума с 3 място на 15 км в Поклюка, Словения. Целият сезон е много успешен и завършва на 15 място в Генералното класиране за Световната купа. 3 години след успеха в Нагано, на същата дата 9 февруари, Павлина става пак 4, но на Световното първенство в Словения на Масовия старт. На Зимните Олимпийски Игри в Солт Лейк Сити 2002 г. завършва на 4 място в щафетното бягане и 12, 17 и 20 на останалите дисциплини.
През 2004 г. Филипова за пръв път взима медал от голямо Първенство - бронз на Европейското първенство в Минск. Две години по-късно триумфира с Евро титлата на Стария Континент - Лангдорв 06 и сребро от щафетното бягане. След отказване на своите съотборнички от активна спортна дейност през 2007 година, Павлина остава последния Мохикан от Златното поколение на българския биатлон.Тя сама успява да запази 4 квоти за участие по Световните Купи. През 2008 година прави нещо невиждано в биатлона - от 38 позиция на спринта, тя успя да стигне до бронзовия медал в Преследването на Европейското Първенство в Ново Место в Чехия 2008 г. Тогава коментаторът на Евроспорт възкликна “Аз не вярвах, че това може да се случи, не вярвам и сега!”.
Последният старт на Павлина беше на Световното първенство в Пионг Чанг Корея 2009 г. Финишира своята кариера като една от най-добрите топ 30 в Света - с участие на Масовия старт.

Равносметката за цялата й спортна кариера е респектираща:
- две 4 места на Зимни Олимпийски Игри;
- 4 място на Световно първенство;
- Злато, Сребро и 2 Бронза от Шампионатите на Стария Континент;
- 15 влизания между първите 10 на Световна Купа;
- 58 влизания между първите 20;
- и над 110 пъти между първите топ 30 в Света.

Уникалният Първи пост на Българската щафета - като предава на своя пост- 2 пъти първа на Световна купа, втора на зимни олимпийски игри, 3 пъти предава първа на Европейски първенства.
Филипова създаде и първия клуб по Биатлон в Берковица през 2006 г. с помощта на Кмета на общината инж. Милчо Доцов.
Павлина споделя че „Създаването на клуба по биатлон „Ком Берковица” е един от най-големите ми успехи”.
Започнал от нулата - днес 4 години по-късно СК по Биатлон “Ком Берковица” е един от в страната.
Със неговото създаването, Павлина плавно премина към треньорството с голямата мечта да изгради състезатели, които да надминат нейните успехи.
Павлина казва официално сбогом на активната си състезателна дейност, но остава в спорта като треньор и човек, който има още много какво да даде на биатлона в България.

18 Февруари 10, 18:32   

0.0588